PEPP för småbarnspedagoger

Välkommen till Pepp för småbarnspedagogiken!

Du som jobbar på daghem och förskola har valt ett underbart yrke. Ett värdefullt och meningsfullt yrke. Ja, ibland ett tungt yrke. Att det finns instanser med kunniga hjärtliga människor som sköter och fostrar våra småbarn är en grundläggande funktion i ett välfärdssamhälle. Pepp är så tacksam att det finns småbarnspedagoger och folk som vill ta sig an den här viktiga utmaningen.

Före vi går in på vad rusmedelsförebyggande för småbarnspedagoger handlar om behöver du få veta att du troligtvis redan nu gör en hel del förebyggande arbete dagligen. Mycket av den verksamhet vi har på finländska småbarnsenheter är ju redan i linje med det som forskningen visar att är rusmedelsförebyggande. Som till exempel att lära sig socioemotionella färdigheter, att kunna lösa konflikter mellan kompisar, att lära sig äta själv, klä på sig själv, vara konstnärlig med olika material, sjunga, dansa och lära sig vila. Allt det är förebyggande.

Sen utöver det här finns det ytterligare några förebyggande metoder och tankesätt som man kan ha nytta av som småbarnspedagog. Där kommer Pepp in i bilden och erbjuder skolning och sammankomster för att diskutera och komma överens om gemensamma mål som stärker och skyddar barnen.

VAD INNEHÅLLER PEPP?

PEPP består av två workshopar för daghemspersonalen, en föräldrakväll och en teaterföreställning. Målet är att stärka barnens känslofärdigheter, ge föräldrarna tips för att hantera läget på hemmafronten och minska riskerna för att barnen senare i livet ska hamna i missbruk. 

PEPP-helheten: 

1.  Två föreläsningar/workshopar à 90 min med Katja Turpeinen från Nykterhetsförbundet hälsa och trafik. Första är en introducerande föreläsning som beskriver vad rusmedelsförebyggande för småbarn handlar om och där vi diskuterar era behov och situation. Den andra träffen är en workshop där vi jobbar med temat att ta upp oron när man misstänker att ett barn far illa.

2. En föräldrakväll som vi ordnar tillsammans. Jag berättar om föräldrarnas roll i förebyggandet och ger dem konkreta tips.

3. Teaterföreställningen Nalle & Björn och den stora städningen som erbjuds gratis för de enheter som deltar i pepp. 

Ni kan också boka in bara en av föreläsningarna eller endast en föräldrakväll.

Om ni är osäkra på hur ni har möjlighet och tid att ordna pepp på er enhet kontakta projektledare katja@nykter.fi


Här är några frågor som personal på daghem och förskola önskar svar på av pepp:

  • Vad betyder det att jobba förebyggande med småbarnsgrupper?

  • Vilka saker kan jag göra i daglig verksamhet med barnen som är förebyggande?

  • Finns det nåt jag inte ska göra? Hur tar vi upp oron för ett barn?

  • Hur ska jag tänka och tala för att de svåra samtalen med vårdnadshavarna ska bli lyckade?
     

PEPP är gratis

Kontakta projektledare Katja Turpeinen för info och frågor eller för att boka in någon del av PEPP på ditt daghem/förskola.

katja@nykter.fi

050 358 01 73


PEPP-BARNBÖCKER OM KÄNSLOR

Varsågod, här kan du ladda ner de två barnböckerna Ont i Magen (för 2-5 åringar) och Fjärilar i Magen (för 5-9 åringar). Ont i Magen innehåller en kort saga med diskussionsfrågor till barnen. I bokens andra del hittar du en guide för dig som jobbar med småbarn där du kan läsa varför tidiga insatser är så oerhört viktiga och varför just du är den bästa för att göra dem. Barnpsykologen Lana Dudaitis från Blå Kors Norge har skrivit barnboken ”Fjärilar i magen”. Lana har jobbat med flera olika förebyggande projekt riktade till barn och unga på Blå Kors Norge. Boken handlar om en Nalle som har ett känslotrassel i magen och som behöver hjälp av en vuxen att reda ut det.

 

ONT I MAGEN - DIGITAL BOK FÖR NEDLADDNING

Innehåller en saga för barn (2-6 år) och info till vuxna som jobbar med barn.

För att ladda ner materialet: för över musen på dokumentet, klicka på pilen i högra övre hörnet.

Dokumentet öppnar sig i ett nytt fönster på Google Drive, där du kan ladda ner det.

 

FJÄRILAR I MAGEN - DIGITAL BOK FÖR NEDLADDNING

Innehåller en saga för barn (6-9 år). Känslofärdigheter för småbarnspedagogiken och yngre skolbarn.

För att ladda ner materialet: för över musen på dokumentet, klicka på pilen i högra övre hörnet. Dokumentet öppnar sig i ett nytt fönster på Google Drive, där du kan ladda ner det.

Här hämtar du samtalsbilder (pdf-fil) till boken (0,6 MB) och här samtalsbilderna i powerpoint format (0,4 MB).