Främjawebinarium med tema e-cigaretter och nikotinpåsar

Nya nikotinprodukter finns på marknaden och målgruppen tycks vara barn och unga. NHT arrangerade 4.3.2024 ett Främjawebinarium för professionella som jobbar med barn och unga samt för vårdnadshavare för att öka kunskapen om vejps och vitt snus. Du kan ta del av inbandat material fram till 30.6.2024 genom att följa denhär länken.

Under webinariet får du ta del av fakta om de aktuella rusmedlen, om risk- och skyddsfaktorer för rusmedelsbruk, samt tips på hur man pratar rusmedel med barn och unga. Erfarenhetsexpert Anton Plogman delar kort med sig av sina erfarenheter.

PEPP för småbarn har öppnat

Är du föreståndare för ett daghem eller förskola i Österbotten eller aktiv i en föräldraförening eller styrelse på ett daghem? Då har du möjlighet att boka in gratis PEPP förebyggande skolning, en PEPP föräldrakväll och en rolig barnteaterföreställning till din enhet. Men skynda för vi tar emot begränsat antal bokningar under projekttiden 2023-2024.

Kontakta projektledare: Katja Turpeinen på tel. 050 358 01 73 eller katja@nykter.fi

Klicka HÄR för att läsa vad PEPP för små handlar om!

PEPP-föräldrakväll till skolan

Under en PEPP-föräldrakväll får föräldrarna fakta om effektiva rusmedelsförebyggande metoder som de kan göra för att skydda och stärka sina barn. Vi går igenom hur man diskuterar tobak, alkohol och droger. Vi tittar på vad som fungerar och inte fungerar. Vi inspireras att göra en insats tillsammans. Deltagarna får en PEPP handbok och chans att ställa frågor kring rusmedel av PEPP koordinatorn.

INFO

Vi planerar upplägget tillsammans och ni bestämmer hur lång föreläsning ni vill ha. Allt från 20-60 minuter är passlig längd. Tidpunkten är vardagskvällar eller helger.

Föräldrakvällen arrangeras på skolan eller i motsvarande utrymmen.

Pris för föräldrakväll: 100 euro (+ reseersättning)

Boka genom att kontakta PEPP-koordinator Katja Turpeinen:

katja@nykter.fi

+358 50 358 01 73


Utbildningstillfälle: Snusfri idrott 27.10.2021

1.png

Projektet PEPP för föreningar, Österbottens Cancerförening och Finlands Svenska Idrott ordnar tillsammans ett utbildningstillfälle för handlingsmodellen Snusfri idrott den 27 oktober 2021.


INFO

Tidpunkt: Onsdag 27.10.2021 kl 18.00-19.00
Plats: Teams, länk skickas till alla deltagare
Pris: Ingen avgift
Målgrupp: Idrottsföreningars ledning, sakkunniga och frivilliga, idrottens intressenter samt de som är verksamma inom kommunernas idrottsarbete


PROGRAM

Under utbildningstillfället gås handlingsmodellen för Snusfri idrott igenom. Handlingsmodellen ger tränare och övriga föreningsaktiva redskap för att uppmärksamma den snusfria verksamheten i föreningens spelregler och vardag. Handlingsmodellen är utvecklad i samarbete med Cancerorganisationerna, EHYT rf och Finlands olympiska kommitté.

Anmälningen har stängt 24.10.2021.

MERA INFORMATION GER

Lea Vinkanharju, Expert inom hälsofrämjande, Österbottens Cancerförening rf.
010 843 6003, lea.vinkanharju@botniacancer.fi

Sanna Tuomela, Projektledare, PEPP för föreningar
044 974 8285, sanna@pepp.fi

Arto Sirviö, Idrottschef, Finlands Svenska Idrott
0400 595 432, arto.sirvio@idrott.fi

PEPP växer

PEPP växer och utvecklas - nu med en fortsättning för föreningar

I februari 2021 startar det andra leaderprojektet i serien PEPP, som denna gång riktar sig till föreningar. Jobbet med skolor och föräldrar fortsätter med Katja Turpeinen, medan Sanna Tuomela börjar jobbet med PEPP för föreningar.

Material för föreningar publiceras i slutet av år 2021.

Stay tuned!

 
Leader logo rgb EU ISO.jpg
 
Svenska_kulturfonden_logo_horisontell_svart_RGB.jpg
 

Enkät

typorama.png

Jessica Udd gör en magisteravhandling i hälsovetenskaper vid Åbo Akademi i Vasa. Studiens syfte är att undersöka hälsokunskapsundervisningen och av särskilt intresse är det drogförebyggande arbetet.

Det tar ca 10-15 minuter att svara på enkäten.

PEPP:in joulukalenteri, osa 4 | PEPP:s julkalender, del 4

Neljäs adventti ja jouluaatto lähestyy... ✨🤶🎅

…ja siksi tänään ei julkaista vain yhtä, vaan kaksi videota PEPPin joulukalenterissa! Videoiden aiheena on mitä aikuiset voivat tehdä, jos on huolissaan lapsesta tai nuoresta. Osa yksi on suunnattu vanhemmille, ja osa kaksi aikuisille, jotka tekevät töitä lasten ja nuorten kanssa. 💁‍♂️🙋‍♀️

PEPP toivottaa kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! ❤️


Fjärde advent och julafton närmar sig... ✨🤶🎅

...och därför publiceras idag inte bara ett - utan två videoklipp i PEPPs julkalender! Videoklippen handlar om vad man som vuxen kan göra om man har oro för ett barn eller en ungdom. Del ett är riktat till föräldrar och del två till vuxna som arbetar med barn och unga. 💁‍♂️🙋‍♀️

Vi på PEPP vill önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år! ❤️

PEPP:in joulukalenteri, osa 3 | PEPP:s julkalender, del 3

Kolmas adventti lähestyy, mikä tarkoittaa sitä, että PEPPin joulukalenterin kolmas osa julkaistaan! 😍🙌🎁 

Tällä viikolla videolla käsitellään vinkkejä kouluhenkilökunnalle: miten puhua päihteistä ja mitä ehkäisevän päihdetyön tapoja ei suositella, ja mitä suositellaan. 👍👎 

Iloista kolmatta adventtia! ✨ 


Tredje advent närmar sig, vilket betyder att den tredje delen i PEPP:s julkalender publiceras! 😍🙌🎁 

Denna vecka handlar videon om tips till skolpersonal: hur man kan prata om rusmedel och vad som rekommenderas och inte rekommenderas i rusmedelsfostran. 👍👎 

Glad tredje advent! ✨ 

PEPP:in joulukalenteri, osa 2 | PEPP:s julkalender, del 2

Tänään julkaisemme toisen osan PEPP:in joulukalenteria! 🎄✨Tällä kertaa videon aiheena vinkkejä vanhemmille, miten päihteistä voi puhua lapsille ja nuorille.

Iloista toista adventtia! 🕯🕯


Idag publicerar vi den andra delen i PEPPs julkalender!🎄✨Denna gång handlar videon om hur föräldrar kan prata om rusmedel med barn och unga.

Glad andra advent! 🕯🕯

PEPP:in joulukalenteri, osa 1 | PEPP:s julkalender, del 1

Ensimmäinen adventti on vasta sunnuntaina, mutta me PEPP:illä otamme pienen varaslähdön ja julkaisemme jo tänään ensimmäisen osan meidän joulukalenteria! 🎅🤶

Joka perjantai jouluun saakka julkaisemme Facebookissa ja PEPP:in uunituoreella Youtube-kanavalla uuden videon. Emme paljasta liikaa mistä videot kertovat, mutta aiheet liittyvät päihdekasvatukseen aikuisten näkökulmasta. Kaikki videot löytyvät sekä suomeksi että ruotsiksi, ja otamme mielellään vastaan palautetta videoista. ✨✨

Osa yksi, olkaa hyvät!

– Projektipäällikkö Sanna ja harjoittelija Lilli


På söndag är det första advent, men redan i dag tjuvstartar vi på PEPP lite och publicerar den första delen i vår egen julkalender! Varje fredag fram till jul kommer ett videoklipp upp här på Facebook och PEPPs nystartade Youtube-kanal. 🎅🤶

Vi ska inte avslöja för mycket om vad klippen handlar om, men de tangerar vad vuxna kan tänka på när det kommer till att förebygga rusmedelsanvändning bland barn och unga. Alla videoklipp kommer att finnas på finska och på svenska, och vi tar gärna emot feedback. ✨✨

Del ett, varsågoda!

- Projektledare Sanna och praktikant Lilli

Artikel i Svenska Yle och förtydligande av citat, 19.10.2018

Artikel i Svenska Yle.

Ett förtydligande av citatet om att det finns både positiva och negativa effekter av rusmedel:

Effekterna av rusmedel är mycket komplexa, och handlar om såväl psykiska, fysiska och sociala effekter, både på individ- och samhällsnivå. Självmedicinering genom rusmedel bör absolut undvikas, men ändå finns det människor som hittar en kortsiktig lösning till exempel mot ångest eller andra (psykiska) besvär genom rusmedel. På det sättet kan man uppleva positiva effekter av rusmedel. Problemet är att det är en mycket kortsiktig och ohållbar lösning, och på lång sikt ofta leder till förvärrade besvär.

En restriktiv hållning mot rusmedel är absolut att rekommendera, och att få höra samma restriktiva meddelande gällande rusmedel från olika håll har visats ha en rusmedelsförebyggande effekt. Poängen är att det ska gå att ärligt diskutera och problematisera rusmedelsanvändning – att vissa människor kan uppleva att de hittar en tillfällig lösning genom rusmedel, men att det inte är en hållbar lösning för att tackla utmaningar i livet. Istället kan man hitta andra, mera hälsofrämjande och hållbara sätt. Utgångspunkten är också att lagen följs, med tanke på att vissa rusmedel är olagliga att använda (för minderåriga alla rusmedel).

Insändare i Vasabladet

Kim Berg (stadsstyrelseordförande, SDP, Vasa) skriver om behovet av information om drogproblemet i en insändare i Vasabladet 27.9.2018.

INSÄNDARE Mera information behövs om drogproblemet

Många föräldrar känner tyvärr inte igen tecknen på droganvändning. Därför är det ytterst viktigt att informera föräldrarna om den ökade droganvändningen och ge dem kunskap, stöd och mod att ta tag i problemet i ett tidigt skede.


Mikaela Hermans (verksamhetsledare på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik) kommenterar (5.10).

INSÄNDARE: Att förebygga droganvändning bland unga

Behovet av förebyggande insatser när det gäller ungas narkotikabruk har aktualiserats i debatter och diskussioner i höst. Både på individnivå och på samhällsnivå är tidiga förebyggande insatser av största vikt, eftersom narkotikabruk som inleds i unga år utgör en risk för långvarigt missbruk.

Svara på enkät om rusmedelsförebyggande i Österbotten - vastaa kyselyyn ehkäisevästä päihdetyöstä Pohjanmaalla

För att materialet i PEPP ska bli så användbart som möjligt har enkäter angående tankar, åsikter och önskemål angående rusmedelsförebyggande arbete i Österbotten tagits fram av PEPP i samarbete med Vasa stads rusmedelsförebyggande projekt. Det finns skilda enkäter för vuxna och för unga. Enkäterna är öppna att svara på fram till slutet av projektet (till slutet av år 2020).

Enkäterna:

Enkät för unga (15-29 år) i Vasa
(i samarbete med Vasa stads rusmedelsförebyggande projekt)
https://goo.gl/forms/KU2VYaYLFhnzof2m2

Enkät för unga i övriga Österbotten
https://goo.gl/forms/KvKPgfdzXLjzWBxW2

Enkät för vuxna och personer som arbetar med rusmedelsfrågor i Vasa
(i samarbete med Vasa stads rusmedelsförebyggande projekt)
https://goo.gl/forms/mePbAhWMxzO1D9cZ2

Enkät för vuxna och personer som arbetar med rusmedelsfrågor i övriga Österbotten
https://goo.gl/forms/obr5OeDAuRfbrHz13

——————————————————————————————————————

PEPP yhteistyössä Vaasan kaupungin ehkäisevän päihdetyön projektin kanssa on lounut kyselyn ajatuksista, mielipiteistä ja toiveista koskien ehkäisevää päihdetyötä Pohjanmaalla. Nuorille ja aikuisille löytyvät omat kyselyt. Kyselyt ovat avoinna hankkeen loppuun saakka (vuoden 2020 loppuun).

Kyselyt:

Vaasalaiset nuoret (15-29 vuotiaat)
(yhteistyössä Vaasan kaupungin ehkäisevän päihdetyön projektin kanssa)
https://goo.gl/forms/IFIXcyjWaCMn094K2

Muualla Pohjanmaalla asuvat nuoret (15-29 vuotiaat)
https://goo.gl/forms/V8MitvNeiOVNZQEF3

Vaasalaiset aikuiset ja ehkäisevää päihdetyötä tekevät
(yhteistyössä Vaasan kaupungin ehkäisevän päihdetyön projektin kanssa)
https://goo.gl/forms/CH8O9ySmzrXLmES93

Muualla Pohjanmaalla asuvat aikuiset ja ehkäisevää päihdetyötä tekevät
https://goo.gl/forms/KgooGrycdFkHcyKq1

Nytt material på hemsidan - uutta materiaalia kotisivuilla

Nu finns listor på material för rusmedelsförebyggande undervisning för årskurs 7-9 och för andra stadiet på hemsidan. Lista på material för åk 1-6 kommer senare.

Du hittar materialet:

Hem > Material för undervisning > årskurs 7-9 eller andra stadiet

https://www.pepp.fi/undervisningsmaterial7-9

https://www.pepp.fi/undervisningsmaterial-andra-stadiet

————————————————————————————————————

Listat ehkäisevän päihdetyön opetusmateriaalista luokille 7-9 sekä toiselle asteelle on lisätty kotisivuille. Alakoulun materiaalilistat tulevat myöhemmin.

Löydät listat:

Koti > Opetusmateriaali > 7-9. luokka tai toinen aste

https://www.pepp.fi/opetusmateriaali7-9

https://www.pepp.fi/opetusmateriaali-toinen-aste