Material för föräldrar

Du som är förälder hittar material för rusmedelsförebyggande syften här. Rusmedel finns överallt bland barn och unga: i vardagen, bland familj och vänner, i närsamhället och i media. Därför är det ett viktigt samtalsämne. Utgångspunkten i rusmedelsförebyggande borde vara att alla barn ska få mångsidig, objektiv kunskap från flera olika håll.
 

Videoklipp

Vad bör du som förälder tänka på när du ska prata om rusmedel med ditt barn? Vilka risk- och skyddsfaktorer finns i samband med rusmedelsbruk? Vad kan du göra ifall du är orolig över ditt barn? Dessa frågor får du svar på i videoklippen. Videorna är korta med en längd på under tre minuter. PEPP har producerat videorna.

Oro för barn eller unga – vad kan jag som förälder göra?

En översikt av vad föräldrar kan göra om de har oro för sitt barn. Längd: 1:56.

Prata om rusmedel med barn och unga? Tips till föräldrar

En översikt av hur föräldrar kan tänka när det kommer till att prata om rusmedel med sina barn. Längd: 2:48.

Risk- och skyddsfaktorer för rusmedelsbruk

En översikt av risk- och skyddsfaktorer hos individen, i vänskapskretsen, i hemmet, skolan och i samhället när det handlar om rusmedelsbruk. Längd: 2:50.

 

Föräldrahandbok

Denna handbok riktas till föräldrar med barn i åldern nio till 18 år. Materialet innehåller information om tonårstiden och dess utmaningar, fakta om rusmedel och tips på hur man kan prata om rusmedel i hemmet och uppmuntra till sunda val. Rusmedelsfostran är en del av fostran, som inte kan urskiljas ur den övriga fostran som ett barn får. Rusmedelsfostran handlar bland annat om att lära sig livskunskapsfärdigheter, diskutera värderingar och allmänt hälsofrämjande. 

 

 

Förebyggande metoder för föräldrar

Det finns så mycket vi kan göra för att ge våra barn de verktyg de behöver för att stå emot tobak, alkohol och andra rusmedel. Små vardagliga gester av kärlek stärker vår relation så att de har lättare att prata med oss – om allt. Och genom att tillsammans diskutera olika rusmedel och varför de används ger vi barnen fakta för att fatta sunda beslut.

 

 

Vad säger forskning om effektiv rusmedelsfostran?

 

Guide för blivande högstadieelever och deras föräldrar